Zdieľajte len dobré veci!

Koťogo, známe aj ako moka kávovar, je obľúbený spôsob prípravy kávy, ktorý si získal srdcia mnohých milovníkov tohto nápoja. Tento jednoduchý, no efektívny kávovar vznikol v Taliansku a postupne sa rozšíril do celého sveta, vrátane Slovenska, kde si získal veľkú popularitu. Koťogo umožňuje pripraviť silnú a aromatickú kávu, ktorá sa chuťou podobá espressu, no bez potreby drahého kávovaru.

Hovorovo koťogó – z maď. kotyogó

Ako funguje koťogo?

Princíp fungovania koťoga je založený na tlaku pary. V spodnej časti kávovaru sa nachádza voda, ktorá sa po zohriatí mení na paru a tlačí horúcu vodu cez mletú kávu do vrchnej nádoby. Tento proces zaisťuje, že káva má bohatú chuť a intenzívnu arómu. Mnoho ľudí preferuje koťogo práve preto, že umožňuje kontrolovať silu nápoja podľa množstva kávy a vody.

Výhodou koťoga je jeho jednoduchá konštrukcia a dlhá životnosť. Kávovar sa skladá z troch hlavných častí – spodnej nádoby na vodu, lievika s filtrom na kávu a vrchnej nádoby, do ktorej sa hotová káva zbiera. Na rozdiel od moderných kávovarov nevyžaduje elektrinu, čo znamená, že si kávu môžete pripraviť kdekoľvek, kde máte zdroj tepla, napríklad na sporáku či dokonca na ohni pri kempovaní.

koťogo

Ak chcete, aby vaše koťogo vydržalo čo najdlhšie, je dôležité ho správne udržiavať. Po každom použití je dobré ho dôkladne opláchnuť čistou vodou a vyhnúť sa agresívnym čistiacim prostriedkom, ktoré by mohli poškodiť hliníkový alebo nerezový povrch. Okrem toho je vhodné pravidelne kontrolovať tesnenia a prípadne ich vymeniť, aby ste predišli problémom s únikom pary.

Koťogo je skvelou voľbou pre každého, kto si chce vychutnať lahodnú kávu bez nutnosti investovať do drahých prístrojov. Či už ste doma, v práci alebo na cestách, s týmto klasickým kávovarom si môžete pripraviť šálku silnej a aromatickej kávy kedykoľvek. Ak ste ho ešte nevyskúšali, možno je čas dať mu šancu a objaviť čaro tradičnej prípravy kávy.

Ako najlepšie využiť koťogo?

Určite používajte čerstvú zrnkovú kávu, tú ktorá Vám najviac chutí. Napríklad jednu z týchto.

Čerstvú zrnkovú kávu zomeľte. Ideálny je elektrický mlynček s mlecími kameňmi a stredne jemné mletie. Ale kľudne si zomeľte kávu aj ručne.

Ak máte kávu zomletú, naplňte ňou lievik s filtrom a do spodnej nádoby nalejte vodu. Ak máte tvrdú vodu, môžete ju prefiltrovať vo filtračnej kanvici (nie je to nevyhnutné). Postavte na oheň, alebo iný zdroj tepla a nechajte variť až pokým sa nenaplní horná nádoba hotovou kávou.

Teraz už len vychutnávajte skvelú kávu.

Zdieľajte len dobré veci!