Zdieľajte len dobré veci!

Pečeň je pozoruhodný orgán, ktorý v tele vykonáva stovky životne dôležitých funkcií.

Je veľmi citlivá na moderné neduhy ako je nadmerná konzumácia alkoholu a cukru.

Cirhóza pečene je posledný stupeň poškodenia pečene, spôsobená ochoreniami ako je alkoholizmus a hepatitída, pri ktorých dochádza k deštrukcii zdravého pečeňového tkaniva.

Početné štúdie preukázali, že káva môže znížiť riziko cirhózy až o 80%, najsilnejší účinok bol zaznamenaný u tých, ktorí vypili 4 alebo viac šálok kávy za deň (22, 23, 24).

Káva môže tiež znížiť riziko vzniku rakoviny pečene asi o 40% (25, 26).

Zhrnutie: Káva môže chrániť pred niektorými poruchami pečene, znižuje riziko rakoviny pečene o 40% a cirhózy až o 80%.

Pár slov na záver

Aj napriek tomu, že káva je pre vás v primeranom množstve dobrá, prehnané pitie kávy môže byť škodlivé. Za primerané množstvo sa považuje 3 – 5 šálok kávy denne, čo zodpovedá približne 300 mg kofeínu.

Ak chcete uchovať blahodarné účinky kávy, nahraďte sladenie nezdravým bielym cukrom prírodným sladidlom – medom alebo trstinovým cukrom. Ideálne je kávu nesladiť vôbec. Kvalitnú, čerstvú a voňavú kávu si vychutnáte aj bez sladidla. Vaša pečeň sa Vám poďakuje.

V konečnom dôsledku je už zrejme jasné, že káva nie je až taká nezdravá ako sa vraví. Naopak je možné, že káva je tým najzdravším nápojom na svete.

Vaša Soňa Beier

Externé zdroje:

22.) annalsofepidemiology.org » | 23.) annalsofepidemiology.org » | 24.) jamanetwork.com » | 25.) gastrojournal.com » | 26.) onlinelibrary.wiley.com »

Zdieľajte len dobré veci!