Zdieľajte len dobré veci!

Čo je espresso

Espresso je najobľúbenejší kávový nápoj, pôvodom z Talianska. Je to nápoj zo 7g zrnkovej zomletej kávy, ktorá je pretlačená vodou tlakom 9 barov pri teplote 88 – 90 °C. Extrahuje sa cca 25 sekúnd a celkový objem je 25 – 30 ml. Na hladine je mikropena, nazývaná crema, orieškovej farby, hrúbky 2 – 4mm.

šálka espresso kávy

Čo budete potrebovať

Kávovar na prípravu espressa

Existuje veľa druhov kávovarov s rozdielnymi funkciami a v rôznych cenových reláciach. Ak vlastníte automatický kávovar, na prípravu espressa Vám stačí stlačenie jediného tlačidla. Na náš účel, na prípravu espressa v domácich podmienkach sa sústredím na jednoduchý pákový kávovar bez mlynčeka.

Kvalitnú kávu

Vo svete kávy je za gurmánsku kávu považovaná plantážna káva – 100% arabika. Preto sme sa zamerali práve na tento druh kávy a Vy môžete objavovať rozmanitosť chutí a vôní plantážnych káv.

Mlynček s mlecími kameňmi

Správne zomletie kávy je dôležitý prvok v celom postupe prípravy espressa. Káva má byť pomletá veľmi jemne, nie však na prach. Správnosť mletia zistíte podľa dĺžky extrakcie. Ak je dlhšia ako 25 sekúnd, nápoj kvapká príliš pomaly, treba nastaviť hrubšie mletie. Ak je kratšia ako 25 sekúnd, nastavte jemnejšie mletie. Nepodceňujte výber mlynčeka, nekvalitný môže kávu spáliť a znehodnotiť. Pre espresso sa odporúča mlynček s mlecími kameňmi s jemnou reguláciou mletia. A posledná rada – najlepšie espresso pripravíte z čerstvo zomletej kávy.

Správne dávkovanie a utlačenie kávy

Medzinárodný štandard pre espresso je 7 g kávy.

Dbajte na to, aby páka kávovaru bola nahriata, suchá a neboli v nej žiadne zvyšky predošlej kávy. Káva má byť v páke rozložená a utlačená rovnomerne, čo Vám zabezpečí správnu extrakciu kávy. Keď bude káva utlačená na krivo, bude vytekať nerovnomerne a môže to negatívne ovplyvniť chuť.

Na utlačenie používajte tamper (pomôcka na utlačenie kávy) s rovnakým priemerom ako má páka kávovaru, silou približne 20 kg. Pokiaľ neviete odhadnúť silu 20 kg, vyskúšajte kuchynskú váhu. Položte na ňu tamper a tlačte, až Vám ukáže uvedenú hodnotu.

tamper na utlačenie kávy

Porcelánovú šálku

Správna šálka má byť z hrubostenného porcelánu, ktorý udrží nápoj dlhšie teplý. Tvar má byť kónický so zúženým, oblým dnom, aby káva z trysiek mohla plynule stekať po jej boku a vytvoriť bohatú cremu (penu). Nenechajte kávu tiecť z výšky priamo do šálky – narušíte konzistenciu cremy. Pred prípravou kávy je potrebné šálku predhriať. Pokiaľ na Vašom kávovare nemáte odkladaciu plochu, zohrejte šálku horúcou vodou. Ak by ste kávu pripravovali do studenej šálky, prudko sa ochladí a negatívne sa to prejaví na jej chuťových vlastnostiach a creme.

porcelánová šálka na espresso

Skladovanie kávy

Najväčší nepriateľ kávy je vzduch a teplo. Odporúčam ju skladovať najlepšie vo vákuovej alebo vzduchotesnej nádobe v chlade a suchu.

Práve teraz, keď ste dočítali celý článok, sa Vám asi zdá, že príprava espressa je náročný proces. Ale nie je to tak. Ak sa na začiatku naučíte správny postup, tak tretiu kávu už budete robiť automaticky. A VERTE MI STOJÍ TO ZA TO!

Aby ste si hneď na začiatku nepokazili zážitok z výborne pripraveného espressa, nezabudnite na naše odporúčanie. Používajte vždy len čerstvú plantážnu kávu.

Veľa zábavy, objavovania a gurmánskych zážitkov Vám pri príprave espressa praje

Vaša Soňa Beier

Zdieľajte len dobré veci!